0232 445 78 25 0232 445 78 25 info@altiparmakhukuk.org

Avukatlık Kanunu ve HMK’da Adli Yardım Sisteminin ve Kamuya Yararlı Dernek ve Vakıf Düzenlemesinin Değerlendirilmesi

Altıparmak Hukuk Bürosu stajyerlerinden Stj. Av. İpek Sezgin tarafından yazılan 'Avukatlık Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda Adli Yardım Sisteminin ve Kamuya Yararlı Dernek ve Vakıf Düzenlemesinin Değerlendirilmesibaşlıklı staj bitirme tezini bilginize sunuyoruz. 

Bu staj tezinin konusu, kamu kurumlarının hatalı su politikaları nedeniyle kurumasına yol açtıkları Marmara Gölü için yapmış olduğumuz hukuki başvurular esnasına şekillenmeye başladı. Marmara Gölü civarındaki köylerde, su ürünleri kooperatifi olarak faaliyet gösteren ve geçimlerini göldeki balıkçılıktan kazanan balıkçı aileleri yaşamaktaydı. Kamu kurumlarının, sulak alanların korunmasına ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik uluslararası sözleşmelere ve ulusal mevzuata aykırı kararları sonucunda göl kurumuş, balıkçı aileleri ve kooperatif geçim kaynağını yitirmişti. Bu yetmiyormuş gibi kuruttukları gölden dolayı kooperatiften balık avlama kirası talep eden ve bu amaçla kooperatife ödeme emri gönderen idarenin bu hukuk dışı girişimleri kamuoyunda Marmara Gölü iklim davası olarak anılan dava ve kamu denetçiliğine başvuru süreçlerinin doğmasına yol açtı.

Dava aşamasında gölün kuruması sebebiyle tüm geçim ve gelir kaynağını yitiren kooperatif adına yapmış olduğumuz adli yardım talebimiz mahkemece reddedildi. Bu ret kararına karşı adil yargılanma ve adalete erişim hakkının ihlali gerekçesi ile kooperatif adına yapmış olduğumuz Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurumuz henüz sonuçlanmadı.

Tüm bu aşamalarda, saha gezilerinden dilekçe hazırlıklarına kadar sürecin içinde aktif olarak yer alan Stj. Av. İpek Sezgin, okuyacağınız bu tezde  “Bir kooperatif adli yardımdan yararlanabilir mi?” sorusuna cevap aradı. Bu sorunun üzerine adli yardım sistemini inceledi. “Neden yararlanamasınlar?” düşüncesiyle başladığı incelemenin sonunda mevcut sistemde yalnızca kooperatiflerin değil, çok sınırlı sayıda ve tanımı belli dahi olmayan “kamu yararına çalışan dernek ve vakıf” dışında hiçbir tüzel kişinin yararlanamadığını tespit etti ve bu durumun adalete erişim ve adil yargılanma hakkını nasıl ihlal ettiğini izah etti.

Staj bitirme tezine ulaşmak için:Avukatlık Kanunu ve HMK’da Adli Yardım Sisteminin ve Kamuya Yararlı Dernek ve Vakıf Düzenlemesinin Değerlendirilmesi

TÜM HAKLARI SAKLIDIR 2019 ©
Powered by