06.11.2024
SAVUNUCULARI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ
BASIN BİLGİ NOTU
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, 2014 yılından beri düzenledikleri Kazdağı Ekofestivali'nin 2023 yılı etkinliklerinin Bayramiç Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasına tepki göstermek için, 20 Haziran 2023 tarihinde, Bayramiç Kaymakamlığı önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına katılan beş Yönetim Kurulu üyesi hakkında Bayramiç Asliye Ceza Mahkemesi’nde, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” iddiası ile 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemli ceza davası açıldı.
Yargılama süreci Hukuk Büromuzun “pro bono” hizmeti kapsamında üstlenilen davada, savunmalarımızın ana çerçevesini, barışçıl toplanma hakkı, demokratik toplumlarda toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının önemi, barışçıl bir gösterinin veya basın açıklamasının ilke olarak cezai yaptırım tehdidine maruz bırakılmaması oluşturdu.
Davada, temel insan haklarından olan düşünce, ifade ve toplantı özgürlüğünün bir yansıması olan basın açıklaması nedeniyle müvekkillerimizin soruşturma, dava ve ceza tehdidiyle karşı karşıya kalmalarının, demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını, yapılan müdahalenin zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamadığını ve orantılı olmadığını savunduk. Bu konuda verilmiş olan AİHM, AYM ve Yargıtay kararlarını emsal olarak mahkemeye sunduk ve müvekkillerimizin beraatini talep ettik.
05.11.2024 tarihinde yapılan karar duruşmasında Cumhuriyet Savcısı, mahkemeye sunduğu mütalaasında, yapmış olduğumuz savunmaları da dikkate alarak, yargılamaya konu olayda gösterinin sırf Kaymakamlık Hizmet Binası önünde yapılması sebebiyle kanuna aykırı olduğu kanaatine varılamayacağı, zira gösterinin ve basın açıklamasının yapılmasının ardından olaysız bir şekilde sonlandırıldığı dikkate alındığında, gösterinin ''barışçıl'' nitelikte olduğu ve Anayasa'nın 34.maddesi ile Anayasa Mahkemesinin yerleşik kararlarında ''Barışçıl amaçlarla bir araya gelmiş kalabalıkların toplantı hakkını kullanırken kamu düzeni açısından tehlike oluşturmayan ve şiddet içermeyen davranışlarına devletin sabır ve hoşgörü göstermesi çoğulcu demokrasinin gereğidir.'' kuralının benimsendiği dikkate alınarak sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi yönünde talepte bulundu.
Mahkeme, savunmalarımız ve Savcılık mütalaası doğrultusuna tüm müvekkillerimizin beraatlerine karar verdi.
Böyle bir karara ulaşmış olmaktan dolayı sevinçliyiz.
Ülkemizde özellikle insanların ve doğanın haklarını koruma mücadelesi yürüten savunucuların ve yurttaşların soruşturma ve dava tehditleri ile karşılaşmaları yeni bir hadise değildir. Uluslararası hukuk alanında SLAPP (Kamu Katılımına Karşı Stratejik Dava) olarak adlandırılan bu kavram, hak savunucularını ve doğanın tahribatını durdurmaya çabalayanları sindirmek ve susturmak amacıyla başlatılan yargısal işlemleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Bayramiç Asliye Ceza Mahkemesindeki bu dava ve soruşturma süreci de bu tür bir sindirme örneğidir. Bu davada yargılanan müvekkillerimizin üyesi olduğu Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de 2012 yılından bu yana, ekolojik yaşamın inşasına katkıda bulunmak ve ülkenin havasını, suyunu, toprağını, sulak alanlarını, ormanlarını, zeytinliklerini korumak amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Ekolojik yıkıma yol açan enerji, madencilik, imar baskısı, turizm gibi çeşitli projelere karşı yoğun bir şekilde mücadele eden Dernek, rahatsız ettiği kesimlerin itibarsızlaştırma, yasaklama, şikayet, suç duyurusu, dava açma gibi baskılarıyla karşılaşmaktadır.
Neticede, tüm dünyada ve ülkemize binlerce örneği bulunan meşru, şiddet içermeyen, barışçıl, demokratik toplum gereklerine uygun bir şekilde yapılmış toplantılardan bir tanesi olan basın açıklaması nedeniyle müvekkillerin beraat etmesi tabi ki doğru bir karardır. Ancak, kamu düzeninin zarar görmediği, kamu hizmetinin verilmesinin engellenmediği, çevrenin zarar görmediği bu açıklama sebebiyle daha en başında müvekkillerimiz hakkında bir soruşturma açılmaması gerekirdi.
Hukuk Büromuz bu tür haksız yıldırma, baskı ve sindirme politikalarıyla susturulmaya çalışılan hak savunucularını savunmaya devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla sunulur.
Saygılarımızla
Altıparmak Hukuk Bürosu Adına
Av. Özlem Altıparmak
04.11.2024
KAZDAĞLARINDAKİ AĞAÇ KESİMLERİNE İLİŞKİN
BASIN BİLGİ NOTU
Geçtiğimiz hafta içinde, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Hacıbekirler köyü mevkiinde yapılmak istenen 'Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi' projesi için, proje sahibi Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından, proje sahası içinde kalan devlet ormanı niteliğindeki bölgede ağaç kesimine başlanmıştır. Kesilen çam ağaçlarının görselleri ve kesime tepki gösteren bölge halkının barışçıl protesto gösterileri medyada yer almıştır.
Benzer bir süreci Bayramiç’in Kirazlı köyünde yaşamıştık. Alamos Gold ‘un Kirazlı altın madeni projesi için kesilen yüzbinlerce ağaç ve ormandan geriye kalan korkunç boşluk, hafızalarımızda aynı şiddetiyle durmaktadır.
Proje hakkında verilen ÇED Olumlu Kararının iptali için, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği ve 95 yurttaş adına yargı sürecini üstlenen Hukuk Büromuzca davanın geldiği aşama hakkında açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.
Davanın görüldüğü Çanakkale 1.İdare Mahkemesi Başkanlığı tarafından proje sahasında keşif yapılmış ve bilirkişi heyet raporu alınmıştır. Bu raporda; Çevre Mühendisi, Jeoloji ve Hidrojeoloji Mühendisi ile Orman Mühendisi bilirkişiler tarafından yapılan ayrıntılı değerlendirmeler sonucunda; proje sahasındaki orman varlığının ciddi bir şekilde zarar göreceği, bu durumun Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele yükümlülüklerine aykırı olduğu; projenin bir uzantısı olan ve maden ocağına proses suyu sağlaması amaçlanan Hacıbekirler göleti ve Kocaçay su iletim hatları projeleri gibi entegre projelerin ÇED sürecinde dikkate alınmadığı; ocak faaliyetleri sonucunda dağ, yamaç vb. yok edilerek çukurlar açılacağı, oluşturulan atık döküm sahası, stok ve malzeme depolama sahalarıyla yüzey topografyasının değiştirileceği, tüm bu etkinliklerin yüzey ve yeraltı sularını olumsuz etkileme potansiyeli bulunması nedenleri ile söz konusu projede kamu yararı bulunmadığı, tespitleri yer almıştır.
Rapordaki bu bilimsel tespitlere rağmen Mahkeme sadece Arkeolog bilirkişinin maden faaliyetinin civardaki arkeolojik alanlara bir zararı olmayacağı yönündeki bizce hatalı tespitini gerekçe göstererek, 14.06.2024 tarihinde, bir üyenin muhalefetine karşın iki üyenin oy çokluğu ile davamızı reddetmiştir.
Bu karara karşı 26.07.2024 tarihinde davacılar adına Danıştay 4.Dairesi’ne temyiz başvurusunda bulunduk. Danıştay 4.Dairesi öncelikle yürütmenin durdurulmasına yönelik talebimizi, Bakanlığın savunması alındıktan sonra değerlendirmeye karar verdi. Geçen süre zarfında savunma verme süresi sona erdi ve yürütmenin durdurulması hakkında bir karar verilmek üzere dosya görevli Danıştay hakimine iletildi.
Bu esnada ağaç kesimlerinin başlaması üzerine Büromuzca 01.11.2024 tarihinde Danıştay 4.Dairesi’ne gönderilen dilekçede ağaç kesimlerine ilişkin görseller paylaşılmış ve telafisi mümkün olmayan zararların önüne geçilmesi için, dosyanın acilen incelemeye alınıp, yürütmenin durdurulması hakkında bir karar verilmesi bir kez daha talep edilmiştir.
Gelinen bu aşamadan sonra, bu kadar açık bir hukuksuzluğun yaşandığı davada, Kirazlı’da olanların benzerini tekrar yaşayıp yaşamayacağımız, adalete erişimin ve yargıya olan güvenin yeniden tesis edilip edilmeyeceği ve yargı mekanizmasının vatandaşların hak arama mücadelesinde meşru ve etkili bir başvuru yolu olup olmadığı, Danıştay’ın vereceği karar ile belli olacaktır.
Saygılarımızla
Altıparmak Hukuk Bürosu Adına
Av. Cem Altıparmak
25.01.2024
BASIN BİLGİ NOTU
Hukuk Büromuzca 7783529 sayılı genelgenin iptali için açılan davada, Danıştay 8.Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 21/07/2016 tarih ve 7783529 sayılı 'FETÖ/PDY Terör Örgütü ile Bağlantılı Olduğu Tespit Edilen Kurumlar' konulu Genelgesi'nin Üçüncü maddesinde yer alan; '... bu personele başka bir özel öğretim kurumunda çalışma izin onayı düzenlenmeyecek ve MEBBİS üzerinde gerekli bilgiler işlenecektir.' ibaresinin İPTALİNE karar verdi. Danıştay 8. Dairesinin 04.10.2023 tarihinde verdiği E: 2017/5339, K:2023/4354 sayılı karar, tarafımıza yeni tebliğ edildi.
Arka Plan Bilgisi:
Davacı müvekkil, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na tabi kurumda öğretmen olarak görev yapmaktayken davacının çalıştığı kurum, 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'nin ekindeki “FETÖ/ PYD Terör Örgütü ile bağlantılı olduğu tespit edilen okullar” listesinde yer almıştır. Davacının çalışma izni 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında yayımlanan dava konusu Genelge doğrultusunda iptal edilmiştir.
Dava konusu genelgede yer alan, “çalışma izni iptal edilen öğretmenlerin bir daha hayatları boyunca bir başka özel öğretim kurumunda çalışamayacaklarına ve bu durumun Milli Eğitim Bilgi sistemine işleneceğine yönelik düzenleme”, Hukuk Büromuzca genelgenin iptali gerekçesi yapılmıştır. Bu düzenleme Anayasa ve uluslararası insan hakları sözleşmeleri ile koruma altına alınmış olan; çalışma hürriyetine, gelişme hakkına, hukuki güvenlik ilkesine, kanunilik ilkesine, cezaların şahsiliği ilkesine, masumiyet karinesine ve en nihayetinde hukuk devleti ilkesine açıkça aykırıdır. Genelgenin ilgili düzenlemesi iptal edilmediği takdirde, sadece bu okullarda öğretmenlik yaptıkları gerekçesiyle çalışma hakları ömür boyu ellerinden alınan öğretmenlerin aslında “sivil ölüme” mahkum edildikleri açıktır.
Karar:
Müvekkilimize ait kişisel bilgilerin kararda yer alması sebebiyle Danıştay kararı bu bilgi notunun ekinde paylaşılamamaktadır. Ancak, karar gerekçesinden birebir yapmış olduğumuz alıntıda, Danıştay 8.Dairesi, başvurumuzun haklılığını kabul ederek, şu gerekçelerle Genelgenin ilgili bölümlerinin iptaline karar vermiştir:
“…Uyuşmazlığa konu düzenleyici işleminin ilgili hükmü uyarınca, kapsamda bulunan personel hakkında bir daha çalışma izni düzenlenmemesi sonucu doğduğu görülmekte olup; Genelge'nin hukuki sonuçlarının, OHAL'in süresini aştığı, dolayısıyla; denetimin olağan dönemde hak ve özgürlükleri sınırlama ve güvence rejimi bakımından temel öneme sahip olan Anayasa'nın 13. maddesi bağlamında yapılması gerektiğine karar verilmiştir…
Kanunilik ilkesi, ilgililerin hangi davranış ya da eylemleri neticesinde ne tür bir yaptırıma muhatap olacakları hususunda öngörülebilirlik ve hukukî güvenlik sağlar. İdarî yaptırımların kanuniliği, idarenin keyfi olarak davranmasını engellediği gibi, hukuk devletinin gereklerinin de yerine getirilmesine hizmet eder. Çünkü, idarî yaptırımların bireylerin hak ve özgürlüklerine getirebileceği sınırlandırmalar kanunlarla belirlenebilir. Kanuni bir dayanağı olmaksızın idarî işlemle yapılacak bir müdahale ise, bireylerin hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmasına neden olur.
Anayasa Mahkemesi de bireysel başvuru incelemesi yaparken, temel hak ve özgürlüklere ilişkin ihlal iddialarının değerlendirilmesinde, başlıca ölçüt olarak 'kanunilik' kriterini benimsemekte olup; 'kanunilik' kriterini sağlamayan müdahaleleri, diğer güvence ölçütleri olan; meşru amaç, ölçülülük ve demokratik toplum düzeni için gereklilik açısından incelememektedir.
Belirtmek gerekir ki; Anayasa'nın 13. maddesi uyarınca, hak ve özgürlüklere müdahale edilmesi ancak yasama organınca kanun adı altında çıkarılan düzenleyici işlemlerde müdahaleye imkân tanıyan bir hükmün bulunması şartına bağlıdır. TBMM tarafından çıkarılan şeklî anlamda bir kanun hükmünün bulunmaması hakka yapılan müdahaleyi anayasal temelden yoksun bırakır. (AYM kararları; Ali Hıdır Akyol ve diğerleri [GK], B. No: 2015/17510, 18/10/2017, § 56; Sanasaryan Vakfı, B. No: 2019/6264, 03/11/2022, § 73).
Bununla birlikte; temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasına ilişkin kanunların şeklen var olması yeterli değildir. Kanunilik ölçütü aynı zamanda maddi bir içeriği de gerektirmekte olup; bu noktada kanunun niteliği önem kazanmaktadır. Kanunla sınırlama ölçütü sınırlamanın erişilebilirliğini, öngörülebilirliğini ve kesinliğini ifade etmekte; böylece uygulayıcının keyfî davranışlarının önüne geçtiği gibi kişinin hukuku bilmesine de yardımcı olmakta; bu yönüyle hukuk güvenliği teminatı sağlamaktadır. (AYM kararları; Halime Sare Aysal [GK], B. No: 2013/1789, 11/11/2015, § 62; Fatih Saraman, § 66; Turgut Duman, § 67; Tamer Mahmutoglu, § 104).
Bu açıklamalar ışığında; 5580 sayılı Kanun'un yukarıda yer verilen hükümleri dikkate alındığında; koşulların oluşması halinde, 5580 sayılı Kanun'a tabi kurumlarda görev yapan personelin çalışma izninin iptalinin mümkün olduğu, ancak; 'bir daha özel öğretim kurumlarında çalışma izni verilmemesi' sonucunu doğuracak veya buna imkan verecek bir kuralın bulunmadığı görüldüğünden; dava konusu Genelge'nin 3. maddesinde, kapsamda bulunan kurumlarda görev yapan, yönetici, eğitimci, öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici ve diğer personele bir daha çalışma izni verilmemesi yolunda getirilen kuralın kanuni dayanağının bulunmadığı görülmektedir…”
Olağanüstü Hal kapsamında alınan, insan hak ve özgürlüklerine yönelik ölçüsüz ve hukuk dışı müdahalelerin bir örneğini oluşturan dava konusu düzenlemenin iptal edilmiş olması, hukuk devleti ve insan hakları adına bir kazanımdır. Hukuk Büromuz, herhangi bir ayrım gözetmeksizin insan hakları savunuculuğunda kendisine düşeni yerine getirmeye devam edecektir.
Saygılarımızla
Altıparmak Hukuk Bürosu
22.07.2023
BASIN BİLGİ NOTU
Danıştay, Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği’nde halkın katılımını zorlaştıran maddelerin yürütmesini durdurdu
Hukuk Danışmanlığını yürüttüğümüz Doğa Derneği adına, Hukuk ve Doğa Okulu katılımcısı hukukçularla birlikte hazırlayıp Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na karşı açtığımız davada, 29 Temmuz 2022 tarihli Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.
Bakanlığın “Yeşil Kalkınma Hedefleri” kapsamında çıkardığını iddia ettiği ÇED Yönetmeliğinin özellikle halkın ÇED süreçlerine katılımı, bilgi edinme ve yargıya başvuru haklarını ihlal eden düzenlemeleri içerdiğini tespit etmemiz üzerine, “Halkın Kararlara Katılımını Savunmak” başlığı altında ayrıntılı bir dava dilekçesi hazırlamış ve bu davaya hazırlık sürecini yayın haline getirmiştik. Bu yayına ve dava dilekçemize https://www.dogadernegi.org/wp-content/uploads/2022/10/ced-yonetmeligi-iptal-davasi.pdf linkinden ulaşmanız mümkündür.
Basın bilgi notumuzun ekinde bir örneğini sunduğumuz ve Hukuk Büromuza 20.07.2023 tarihinde tebliğ edilen Danıştay 6.Dairesi’nin 16.02.2023 tarihli kararında;
Danıştay 6.Dairesi tarafından;
“…projelerin özellikle kırsal bölgelerde yapıldığı dikkate alındığında, burada yaşayanların yaşam koşulları itibarıyla sadece internette ve il müdürlüğünde yapılan bir ilanla projeden haberdar olmasını beklemenin gerçekçi olmadığı, dolayısıyla halkın ÇED sürecine etkin bir şekilde katılımının sağlanması amacıyla askıda ilanın hem valilik, kaymakamlık hem de muhtarlık binasında yapılması gerektiği, dava konusu düzenlemenin ise bu haliyle çevrenin korunması, sürdürülebilir çevre ve katılım ilkeleri ile kamu yararı ile bağdaşmadığı…” ve “…ÇED sürecinin şeffaf yürütülebilmesi ve çevre hukukunun temel ilkelerinden olan katılım ilkesinin tam olarak sağlanabilmesi amacıyla projeyle ilgili başvuru yapılmasından itibaren tüm sürecin, Yönetmeliğin ilanla ilgili diğer maddelerinde olduğu gibi, hem internette hem de anons veya askıda ilan ile duyurulması gerektiği…” gerekçeleriyle yürütmeleri durdurulmuştur.
Halkın katılım hakkının korunmasına dair bu önemli kararlara ek olarak Danıştay 6.Dairesi, proje bazlı değerlendirmeler sonucunda verdiği kararda;
“…hukuk devletinin temel unsurlarından olan hukuki belirlilik ilkesi uyarınca, yasal düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır, uygulanabilir ve nesnel olması, ayrıca kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarına karşı koruyucu önlem içermesi gerekir. Yasal düzenlemelerde bulunması gereken bu nitelikler hukuki güvenliğin sağlanması bakımından da zorunludur. Dolayısıyla söz konusu kuralın bu haliyle hukukî belirlilik ilkesine aykırı olduğu…” gerekçesiyle, yürütmelerinin durdurulmasına karar vermiştir.
Yürütmelerinin durdurulmasına karar verilen bu projelerin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında en yüksek karbon salımına yol açan sektörler arasında yer aldığı da dikkate alındığında, bu projelerin ÇED sürecinden kaçırmasının, Bakanlığın “yeşil kalkınma hedeflerinin” içinin ne kadar da boş olduğunu göstermektedir.
“Yeşil kalkınma” iddiası sürdürülebilir yaşam, çevresel demokrasi ve katılım haklarını dikkate aldığınız ve ona uygun düzenlemeler yaptığınız sürece bir anlam kazanır. Yeni ÇED Yönetmeliğinin çevresel demokrasiye gerçekten bir katkı sunduğunu söyleyebilmek için, özellikle çevresel konularda halkın karar verme süreçlerine katılımını, söz ve karar hakkını garantiye alan düzenlemelerin yapılması şarttır. Bu sebeple, halkın katılım haklarının esas olacağı alanları çoğalmak ve bu haklara işlerlik kazandırmak amacıyla hukuki süreçlerin takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşırız.
Saygılarımızla
Altıparmak Hukuk Bürosu
Ek: Danıştay 6.Dairesi’nin 16.02.2023 tarih ve 2022/7391 sayılı YD kararı
17.07.2023
BASIN BİLGİ NOTU
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndan Çevre Hakkıyla İlgili Davalarda Ortak Menfaate Dair Emsal Karar
Hukuk Büromuzca pro bono (toplum yararına hukuki hizmet) kapsamında takip edilen, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmelik değişikliğinin iptali için açtığımız davada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), çevre hakkını ilgilendiren davalarda birden fazla davacının birlikte dava açamayacaklarına yönelik Danıştay 8.Dairesi’nin kararını kesin olarak bozdu. 08.05.2023 tarih ve E:2022/3772, K:2023/950 sayılı DİDDK kararı, benzer nitelikli uyuşmazlıklar açısından emsal olma niteliğini taşıyor. Karar, halkın mahkemelere erişimi ve adil yargılanma hakkı açısından önemli tespitlerde bulunuyor.
Büromuz hukukçularından Av. Cem Altıparmak, DİDDK’nın kararını şöyle değerlendirdi:
“01.03.2022 tarihli Resmi Gazete’de, zeytinlik sahaları madencilik faaliyetlerine açmak için Madencilik Yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmeliğin yayınlamasıyla birlikte, kamuoyunda ciddi bir tepki ortaya çıktığı, birçok kişinin, çiftçi/tarım örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının davalar açtığı kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Açılan bu davalar sonucunda Danıştay 8.Dairesi’nce, değişiklik yapan yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
Bu davalardan bir tanesi de hukuk büromuzca 9 dernek, 7 kooperatif ve 11 gerçek kişi adına açtığımız davaydı. Ne var ki Danıştay 8.Dairesi bu davada davacıların ortak dava açma ehliyeti açısından oldukça sorunlu bir karar vererek, açılan davada davacıların hak veya menfaatlerinde iştirak bulunmadığı gerekçesiyle, her bir davacı tarafından ayrı ayrı dava açılmak üzere dava dilekçemizin reddine karar verdi. İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre dilekçemizin reddi halinde ya ret gerekçesine uyarak 27 davacı için ayrı ayrı 27 dava açacaktık ya da bu gerekçeyi adil yargılanma hakkının, mahkemeye erişim hakkının ihlali üzerinden tartışmak amacıyla davayı bir üst mahkemeye taşıyacaktık.
Davacı müvekkillerimizle yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, Danıştay 8.Dairesi’nin ret gerekçesine uyarak, her bir davacı için ayrı ayrı dava açmayı kabul etmemiz durumunda hukuk devletinin temelini oluşturan hak arama hürriyetinin, mahkemeye erişim hakkının, adil yargılanma hakkının, yurttaşların ülkedeki bir hukuksuzluğa karşı toplumsal dayanışma içinde ve bir arada haklarını savunma özgürlüklerinin nasıl ciddi bir risk altına gireceğini tespit ettik. Bu gerekçeyi kabul edip her bir davacı için ayrı ayrı davalar açmamız halinde, bundan sonra Türkiye’nin herhangi bir yerinde iki kişinin bir araya gelip de çevre, doğa ve insan hakları gibi kamu yararını yakından ilgilendiren konularda, birlikte dava açamaz hale geleceğini gördük. Bu yüzden Danıştay 8.Dairesi’nin bu hukuksuz kararının genel bir uygulama, bir içtihat haline dönüşmesine izin vermemek için, aynı “hatayı” bile isteye tekrarlayıp tüm davacılar adına yine tek bir dava açtık ve davamızın bir kez daha reddedilmesi üzerine kararı temyiz ederek, davamızı DİDDK’ya taşıdık.
Temyiz gerekçelerimizin ana çerçevesini, davacıların birlikte dava açma haklarına dair incelemenin bu kadar katı ve şekilci uygulanmasının ve davacıların ayrı ayrı dava açmaya zorlanmasının, adil yargılama hakkı ve mahkemeye erişim hakkı açısından ağır bir ihlal olduğu görüşü oluşturuyordu. Anayasanın 36. maddesinde, 'Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir' hükmü yer almaktadır. Anayasa’nın 56. maddesi “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir” der. BM Genel Kurulu, 28.07.2022 tarihinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 161 ülkenin oyuyla temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir çevreye erişimi evrensel insan hakkı ilan etti. Çevre Kanunu’nun 1. maddesi, bugünkü ve gelecek kuşakları kapsayacak biçimde çevrenin bütün canlıların ortak varlığı olduğunu söylüyor. Aynı Kanunun 3. maddesi, “başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevlidir. Çevre politikalarının oluşmasında katılım hakkı esastır. Bakanlık ve yerel yönetimler; meslek odaları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların çevre hakkını kullanacakları katılım ortamını yaratmakla yükümlüdür”, demekte. Anayasal ve yasal düzenlemeler böyle iken doğa, çevre ve insan hakları ihlallerine yol açacak ve olumsuz sonuçlarını tüm ülke çapında doğuracak olan bir işleme karşı birden fazla gerçek ya da tüzel kişinin birlikte ortak dava açamayacaklarını, dava açmakta ortak menfaatlerinin bulunmadığını ileri sürmek, zaten kamu idareleri ve şirketler karşısında dezavantajlı bir konumda olan, ihtiyaç duyduğu hukuki yardıma ulaşamayan, dava masraflarının temini açısından ciddi sıkıntılar yaşayan yurttaşların hak arama mücadelesinde iyice yalnızlaşmasına, ortak davalar yoluyla toplumsal dayanışma gücünün ellerinden alınmasına yol açar. Bu yaklaşım ise adil yargılanma hakkı başta olmak üzere, mahkemeye erişim ve adaletin adil idaresi ilkelerine açıkça aykırıdır. Oysa temyize konu davada gerçek ve tüzel kişi müvekkillerimiz, kendilerinin ortak sorumluluğunda olan bir şeyin yani doğanın yok edilmesi nedeniyle ve bir anlamda ‘paydaş’ sıfatıyla kişisel, somut, güncel menfaatlerinin ihlal edilmesi sebebiyle, birlikte harekete geçmektedirler. Bu davayı birlikte açabilme hakkı onların Anayasal hakkıdır.
Bu hukuki çerçeve içinde detaylandırdığımız temyiz başvurumuz neticesinde Danıştay İdari Dava Dairleri Dava Daireleri Kurulu;
“… mahkemeye erişim mutlak olmadığı, bazı sınırlamalara tabi olabildiği, bununla birlikte getirilen kısıtlamaların hakkın özünü ortadan kaldıracak ölçüde, kişinin mahkemeye erişimini engellememesi gerektiği, mahkemeye erişim hakkına getirilen bu tür sınırlamaların ancak meşru bir amaç güdüldüğü takdirde ve hedeflenen amaç ile başvurulan araçlar arasında makul bir orantı olması halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6/1. Maddesi (Adil Yargılanma Hakkı) ile bağdaşabileceği…”
“…Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru usulü kapsamında vermiş olduğu kararlarda, mahkemeye erişim hakkının bir uyuşmazlığı mahkeme önüne taşıyabilmek ve uyuşmazlığın etkili bir şekilde karara bağlanmasını isteyebilmek anlamına geldiği ifade edilmiştir. Mahkemelerin usul kurallarını uygularken yargılamanın hakkaniyetine zarar getirecek ölçüde katı şekilcilikten kaçınmaları gerektiği…”
“…Somut olayda, davacılar tarafından dava konusu Yönetmelik hükmü ile tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine imkan tanındığı, bu durumun zeytinlik alanların tahrip edilmesine/yok olmasına neden olacağı belirtilerek çevre hakkının ihlal edildiği iddiasıyla dava açıldığı hususu ile mahkemeye erişim hakkına ilişkin yargısal içtihatlar göz önünde bulundurulduğunda, Müşterek Kurulun davacıların hak veya menfaatlerinde iştirak bulunmadığı yönündeki gerekçesinin aşırı katı ve şekilci olduğu…”
“…Bu itibarla, usul hükümlerinin aşırı katı ve şekilci yorumlanması suretiyle verilen temyize konu Müşterek Kurul kararında Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkı yönünden hukuki isabet bulunmadığı…”
gerekçeleri ile Danıştay 8.Dairesi’nin kararını, kesin olarak bozmuştur.
DİDDK’nın bu kararı emsal niteliğinde olup, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede yaşamanın evrensel bir insan hakkı olduğu ilkesi de birlikte değerlendirildiğinde, bu karar, doğanın ve doğa ile uyumlu bir yaşam sürdürmek isteyen tüm canlıların haklarının korunup savunulmasında, tüm yurttaşların, meslek odalarının, birliklerin ve sivil toplum kuruluşların ortak hareket etmek ve birlikte dava açmak noktasında ortak bir kamusal menfaate sahip oldukları gerçeğini bir kez daha teyit etmektedir.
Saygılarımızla
Altıparmak Hukuk Bürosu
Ek: 08.05.2023 tarih ve E:2022/3772, K:2023/950 sayılı DİDDK kararı