Doğal Maddeleri İşleme Sektöründe adil dönüşüm, net sıfır emisyon ve enerji dönüşümü, iklim değişikliği ile mücadelede çok önemli bir yer tuttuğu için bu katkı çağrısını Türkçeye çevirdik ve ilginize sunuyoruz.
Enerji dönüşümü politikalarının ve özellikle de kritik geçiş minerallerinin tedariğinin, çocuk işçiliğini, modern köleliği, yoksulluğu ve sosyal dışlanmayı daha da şiddetlendirebileceği; temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkından yararlanmayı etkileyebileceği; enerji yoksulluk düzeylerini şiddetlendirebileceği ve kırılgan ve tarihsel olarak dışlanmış grupların toprağa ve diğer kaynaklara erişimini kısıtlayabileceği konusunda endişeler mevcuttur. Bu noktada insan hakları temelli ve adil bir dönüşümün; yani adil, kapsayıcı, insana yakışır iş fırsatları yaratan, sosyal diyalog ve paydaş katılımı yoluyla yerli halkların ve etkilenen toplulukların insan haklarını gözeten, halkların doğal kaynaklar üzerindeki egemenliğine saygı duyan ve kimseyi geride bırakmayan yeşil ve iklim-nötr bir ekonomiye dönüşümün nasıl sağlanacağı sorunu ortaya çıkmaktadır.
Çağrı metni dünya genelinde net sıfır emisyon ve enerji dönüşümü programları uygulama planlarını açıklamış veya halen geliştirme aşamasında olan devlet, ticari işletme, yatırımcı ve doğal maddeleri işleme sektöründeki diğer paydaşların açısından insan hakları yükümlülüklerini tespit etme amacı taşımaktadır. Çağrı sonucunda hazırlanacak rapor, Birleşmiş Milletler Genel Kurulun Ekim 2023’teki 78. oturumuna sunulacaktır. Rapora katkı için son tarih 15.05.2023 olarak belirlenmiştir.
Çağrı metninin orijinal haline aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: https://www.ohchr.org/en/calls-for-input/2023/call-inputs-extractive-sector-just-transition-and-human-rights
Altıparmak Hukuk Bürosu
Çeviren: Stj. Av. Mesut Bilicitürk
“Doğal Maddeleri İşleme Sektörü, Adil Dönüşüm ve İnsan Hakları”
KATKI ÇAĞRISI
SON TESLİM TARİHİ
15 Mayıs 2023
Yayınlayan: İnsan Hakları ve Ulusötesi Şirketler ile diğer Ticari İşletmeler Çalışma Grubu
Amaç Genel Kurulun Ekim 2023’teki 78. oturumuna sunulmak üzere raporlama yapmak
Giriş
İnsan Hakları Konseyinin 44/15 sayılı kararı uyarınca, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Ulusötesi Şirketler ile Diğer Ticari İşletmeler Çalışma Grubu ('Çalışma Grubu') Ekim 2023'te BM Genel Kurulunun 78. Oturumuna “Doğal Maddeleri İşleme Sektörü[1], Adil Dönüşüm ve İnsan Hakları” konulu bir rapor sunacaktır. Bu raporda Çalışma Grubu, Doğal Maddeleri İşleme Sektörü petrol, gaz, katı mineraller ve nadir metallerin çıkarılmasıyla ilgilenen çok çeşitli ticari işletmeleri, kurumları ve insanları kapsayacak şekilde değerlendirecektir.
17/4 sayılı kararda belirtildiği üzere Çalışma Grubu, BM İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Rehber İlkeleri tanıtmak, yaymak ve uygulamakla görevlidir. Grup ayrıca, Rehber İlkelerin uygulanmasına ilişkin iyi uygulamaları ve çıkarılan dersleri paylaşma, teşvik etme, bunları değerlendirme ve tavsiyelerde bulunmakla da yetkilidir.
Çalışma Grubu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından atanmış coğrafi açıdan dengeli temsile sahip beş bağımsız uzmandan oluşmaktadır. İnsan Hakları Konseyi, Birleşmiş Milletler sistemi içinde yer alan ve dünya çapında tüm insan haklarının geliştirilmesi ve korunmasından sorumlu 47 üye devletten oluşan hükümetler arası bir organdır. Uzmanlar, görev alanlarındaki uzmanlık ve deneyimlerine, kişisel dürüstlüklerine, bağımsızlıklarına, tarafsızlıklarına ve objektifliklerine dayanarak seçilirler. Bu uzmanlar Birleşmiş Milletler tarafından istihdam edilmezler ve çalışmaları karşılığında herhangi bir ücret almazlar. Çalışma Grubu, BM Özel Prosedürleri olarak adlandırılan sistemin bir parçasıdır. Çalışma Grubu uzmanları geniş bir ülke, konu ve sektör yelpazesinde iş dünyasının insan haklarına saygısının geliştirilmesi konusunda farklı beceri ve deneyimleri bir araya getirmektedir. Çalışma Grubu üyelerinin biyografilerine erişmek için:
https://www.ohchr.org/en/special-procedures/wg-business/members
Arka plan:
İklim değişikliğinin yol açtığı acil durum karşısında, dünya genelinde giderek artan sayıda devlet, ticari işletme, yatırımcı ve doğal maddeleri işleme sektöründeki diğer paydaşlar, net sıfır emisyon ve enerji dönüşümü programları uygulama planlarını açıklamış veya halen geliştirme aşamasındadır. Bununla birlikte, enerji dönüşümü politikalarının ve projelerinin tasarımının ve uygulanmasının, özellikle de kritik geçiş minerallerinin tedariğinin, çocuk işçiliğini, modern köleliği, yoksulluğu ve sosyal dışlanmayı daha da şiddetlendirebileceği; temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkından yararlanmayı etkileyebileceği; enerji yoksulluk düzeylerini şiddetlendirebileceği ve kırılgan ve tarihsel olarak dışlanmış grupların toprağa ve diğer kaynaklara erişimini kısıtlayabileceği konusunda endişeler ortaya çıkmıştır. Bu durum kısmen doğal maddeleri işleme şirketlerinin karşılaştığı insan hakları sorunlarının çokluğu ve karmaşıklığından kaynaklanmaktadır. Örneğin, doğal maddeleri işleme projeleri için arazi kullanımı ve toplulukların yeniden yerleştirilmesi özellikle yerli halklar için zararlıdır ve doğal maddeleri işleme şirketleri, faaliyet gösterdikleri toplumların çevre ve ekonomisi üzerinde de önemli etkilere sahip olabilir; bu bağlamda çatışmalardan etkilenen veya çatışma sonrası bölgelerde doğal madde kaynaklarından elde edilen gelir toplumsal huzursuzluğu finanse etmek için kullanılabilir. Bu çerçevede, insan hakları temelli ve adil bir dönüşümün; yani adil, kapsayıcı, insana yakışır iş fırsatları yaratan, sosyal diyalog ve paydaş katılımı yoluyla yerli halkların ve etkilenen toplulukların insan haklarını gözeten, halkların doğal kaynaklar üzerindeki egemenliğine saygı duyan ve kimseyi geride bırakmayan yeşil ve iklim-nötr bir ekonomiye dönüşümün nasıl sağlanacağı sorunu ortaya çıkmaktadır.
Bu rapor, devletlere, ticari işletmelere ve diğer kilit paydaşlara, BM İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Rehber İlkelerini geliştiren adil, kapsayıcı ve hak temelli enerji dönüşümü program, yatırım ve projelerinin nasıl en iyi şekilde tasarlanacağı ve uygulanacağı konusunda pratik bir rehberlik sağlamayı amaçlamaktadır.
Rapor özellikle BM İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Rehber İlkelerin ilgili hükümlerini ele alacaktır. Raporda devletlerin bu tür faaliyetlerinin tasarımı, onayı, finansmanı, uygulanması ve raporlanmasında sorumlu iş yapmayı teşvik etmek ile enerji dönüşümü hedeflerini ilerletmek arasında bir denge kuran insan hakları temelli doğal kaynak yasaları ve politikalarını yürürlüğe koyma görevi incelenecektir. Rapor, devletin sahip olduğu veya kontrol ettiği işletmelerin oynadığı kilit rolü analiz edecek ve insan haklarının olumsuz etkilerini ele almak için insan haklarını devam eden enerji dönüşümü plan ve programlarına entegre etmek için doğal maddeleri işleme sektöründeki ticari işletmelerin rolünü ortaya koyacaktır. Rapor ayrıca, örneğin doğal maddeleri işleme sözleşmelerindeki uyuşmazlık çözümüne ilişkin hükümlerin genişletilmesi, doğal maddeleri işleme sektörü işletmecilerinin iklim tazminatı ve telafi fonlarına katkılarının sağlanması ve etkilenen toplulukların yatırımcılara karşı çözüm arayışına girmelerinin sağlanması olasılığını inceleyerek çözüm yollarına erişimi de ele alacaktır.
Bu rapor, Çalışma Grubu, BM Güvenlik Konseyi ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, BM Çevre Programı, Uluslararası Çalışma Örgütü, BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, South Centre gibi diğer uluslararası kuruluşlar tarafından iklim değişikliği, enerji dönüşümü ve insan hakları arasındaki ilişkinin çeşitli boyutları ile ilgili daha önce yürütülmüş çalışmalar üzerine inşa edilecektir.[2] Ayrıca Çalışma Grubunun iklim değişikliği, insan hakları durum tespiti, politika tutarlılığı, toplumsal cinsiyet boyutları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve çözüm yollarına erişim gibi konuları ele alan önceki ve gelecek rapor ve bilgi ürünleri ile bağlantılar kuracaktır.
Bu bağlamda Çalışma Grubu tüm paydaşların (devletler, uluslararası örgütler, ulusal insan hakları kurumları, sivil toplum kuruluşları, araştırma merkezleri, politika yapıcılar, akademisyenler, avukatlar, hukuk büroları, hakemler, yatırımcılar, endüstri birlikleri, sendikalar, insan hakları savunucuları ve yerli halklar dahil) aşağıdaki sorulara ilişkin görüşlerini beklemektedir. Lütfen uzmanlık, uygunluk veya çalışma odağınıza göre seçtiğiniz soruların bir kısmına veya tamamına yanıt vermekten çekinmeyin.
Sorular
Devletin insan haklarını koruma yükümlülüğü
Şirketlerin insan haklarına saygı yükümlülüğü
Çözüm yollarına erişim
İyi uygulamalar ve diğer yorumlar
Sonraki adımlar
Yanıtlar 15 Mayıs 2023 tarihine kadar gönderilmelidir.
E-posta adresi: hrc-wg-business@un.org
E-posta konusu: Extractives Questionnaire (Doğal Maddeleri İşleme Sektörü Anketi)
Kelime sınırı: 2,500 kelime
Belge biçimleri: Word, PDF
Kabul edilen diller: Başvurular yalnızca İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinde yapılabilir.
Güvenli Başvurular:
Dijital güvenlik ve başvurunuz hakkında endişeleriniz varsa, size bilgi ve destek sağlayabilecek kuruluşlarla iletişime geçmek isteyebilirsiniz. Bu tür kuruluşlardan biri olan Access Now, birey ve kuruluşları çevrimiçi ortamda güvende tutmaya yardımcı olmak için ücretsiz bir dijital güvenlik yardım hattına sahiptir. Sorularınızı help@accessnow.org adresine iletebilirsiniz.
Katkıların nasıl kullanılacağı
Yapılan tüm katkılar Genel Kurula sunulacak tematik raporun hazırlanmasında değerlendirilecektir.
Başvurularınızın gizli tutulmasını istiyorsanız, başvurunuzda açık bir talepte bulunmanız rica olunur. Aksi takdirde, bilgiler Çalışma Grubunun web sitesinde yayınlanacak ve rapor içinde referans olarak gösterilebilecektir.
Sosyal Medya
Çalışma Grubunu takip etmek için:
İnsan Hakları ve Ulusötesi Şirketler ile diğer Ticari İşletmeler Çalışma Grubu, katkılarınız için teşekkür eder.
[1] “Extractive Sector” kavramı petrol, metal, kömür, taş vb. madenlerin çıkarılmasıyla ilgilenen kişiler, şirketler ve faaliyetleri ifade etmektedir. Kavramın tam bir Türkçe karşılığı bulunmadığından çeviride “Doğal Maddeleri İşleme Sektörü” olarak kullanılmıştır.
[2] Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne ilişkin BM Güvenlik Konseyi Kararı, Karar 1952 (2010)
https://www.un.org/securitycouncil/s/res/1952-(2010)
Özel Raportörün doğal maddelerin işlenmesi ve yerli haklar konusundaki raporu A/HRC/24/41
Özel Raportörün doğal maddelerin işlenmesi faaliyetlerinde toksik maddeler konusundaki raporu A/HRC/21/4
İklim değişikliği bağlamında insan haklarının geliştirilmesi ve korunması Özel Raportörünün iklim değişikliği konusundaki raporu A/77/226
Özel Raportörün İklim Değişikliğinde Çevre konusundaki raporu A/HRC/31/52
BM Sorumlu Yatırım İlkeleri: Doğal Maddeleri İşleme Endüstrisi ve İnsan Hakları
https://www.unpri.org/download?ac=1655
[3] Net sıfır ekonomiye geçiş ve bunun için gereken elektrikli araçlar, rüzgar türbinleri, güneş panelleri ve yeni elektrik bağlantılara yönelik ihtiyaç, büyük miktarlarda enerji dönüşüm mineralleri gerektirecektir. Bunlara bakır, nikel, alüminyum, kobalt ve lityumun yanı sıra 'nadir toprak' elementleri neodim, praseodim ve disprosyum örnek olarak verilebilir.
[4] https://www.ohchr.org/en/special-procedures/wg-business