0232 445 78 25 0232 445 78 25 info@altiparmakhukuk.org

İnsan Hakları Konseyi'nin Yerel Yönetimler ve İnsan Haklarına İlişkin 51/12 Sayılı Kararına Katkı Çağrısı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin  “İnsan Hakları Konseyi'nin yerel yönetimler ve insan haklarına ilişkin 51/12 sayılı kararıiçin yaptığı katkı çağrısını Türkçeye çevirdik ve sizlerle paylaşıyoruz. Rapora katkı için son tarih 29.09.2023 olarak belirlenmiştir.

Bu raporda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, yerel yönetimlerin tüm çalışmalarında insan haklarını dahil etmeleri ve insan hakları alanında kapasitelerinin geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmaları inceleyecektir. Rapor ayrıca Haziran 2024'te Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin 56. oturumunda sunulacaktır.

Bu çağrı metnini, BM mekanizmalarının bilinirliğini ve kullanımını arttırmak amacıyla Türkçeye çevirerek sizlerle paylaşmak istedik. Çalışmalarımızın adil, kapsayıcı ve insan haklarının korunduğu bir dünyanın kurulmasına katkı sunmasını umuyoruz.

Altıparmak Hukuk Bürosu

Çeviren: Stj. Av. Defne Soyer

İnsan Hakları Konseyi'nin Yerel Yönetimler ve İnsan Haklarına İlişkin 51/12 Sayılı Kararına Katkı Çağrısı

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi

SON TESLİM TARİHİ

29 Eylül 2023

Amaç

Yerel yönetimlerin insan haklarını tüm çalışmalarına dahil etmeleri için kapasite geliştirmeye yönelik uzman toplantısının özet raporunu bilgilendirmek, sonraki takip eyleminin değerlendirilmesi için öncelikli veya kaygı verici alanları belirlemek ve yerel yönetimlerin insan hakları eğitimi konusunda rehberlik araçlarının geliştirilmesi için bilgi sağlamak.

Arka plan

İnsan Hakları Konseyi'nin yerel yönetimler ve insan haklarına ilişkin 51/12 sayılı kararı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi'nden, yerel yönetimler için insan hakları eğitimine ilişkin rehberlik araçlarının geliştirilmesine temel teşkil etmek üzere, yerel yönetimlerin insan haklarını tüm çalışmalarına dahil etmeleri için kapasite geliştirme konusunda bir günlük bir uzman toplantısı düzenlemesini ve Konsey'in elli altıncı oturumu için bir özet rapor hazırlayıp sunmasını talep etmektedir.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, uzman toplantısının ve raporun hazırlanmasıyla ilgili olarak aşağıdakiler de dahil olmak üzere her türlü ilgili bilgiyi memnuniyetle karşılar:

1- Yerel yönetimlerde insan haklarının uygulanması/içselleştirilmesi için hangi kapasite geliştirme girişimleri yapılmıştır?

a- Lütfen kapasite geliştirme girişimlerinin koordinasyonu ve uyumlaştırılması için kurumsal yapılar hakkında bilgi verin.

b- Lütfen sivil toplumun, özel sektörün, akademinin vb. kapasite geliştirme girişimlerine katılımı hakkında bilgi veriniz.

c- Kapasite geliştirme girişimlerinin etkinliğini ve yerel düzeyde insan haklarının geliştirilmesi ve korunması üzerindeki etkisini değerlendiren izleme veya değerlendirme mekanizmaları  hakkında bilgi veriniz.

2- Yerel düzeyde insan haklarının uygulanması/içselleştirilmesi ile ilgili olarak yerel yönetimlerin kapasite geliştirme boşlukları ve ihtiyaçları nelerdir?

3- Yerel yönetimlerin insan haklarını yerel düzeyde uygulama/içselleştirme kapasitelerini daha da güçlendirmek için hangi uygulamalara ihtiyaç vardır?

4- Yerel yönetimlerin Birleşmiş Milletler insan hakları mekanizmalarının çalışmalarına katılımı ve ilgili tavsiyelerin uygulanması, raporlanması ve takibi için mevcut prosedürler ve uygulamalar nelerdir? Mevcut katılım düzeyi nasıl geliştirilebilir?

5- Birleşmiş Milletler insan hakları mekanizmalarına katılımı ve ilgili tavsiyelerin uygulanması, raporlanması ve takibi ile ilgili yerel yönetimlerin kapasite geliştirme eksiklikleri ve ihtiyaçları nelerdir?

6- Yerel düzeyde insan haklarının geliştirilmesi ve korunması konusunda ülkenizde karşılaşılan başlıca zorluklar nelerdir?

7- Lütfen yukarıda belirtilen konularla ilgili örnekler, iyi uygulamalar, zorluklar ve tavsiyeler sununuz.

Sonraki Adımlar

Katkılar e-posta ile gönderilmektedir. Katkıların 29 Eylül 2023 tarihine kadar ulaşmış olması gerekmektedir.

E-posta adresi: janica.puisto@un.org

Dosya formatları: Word, PDF

Aksi talep edilmediği sürece, sağlanan bilgiler kamuya açık hale getirilebilir.

Çağrının orijinal metnine ulaşmak için: https://www.ohchr.org/en/calls-for-input/2023/call-inputs-human-rights-council-resolution-5112-local-government-and-human

 

TÜM HAKLARI SAKLIDIR 2019 ©
Powered by